Végre, szebb, új világ!


Ban Ki-moon ENSZ főtitkár sugárzó arccal közli, hogy végre megszületett egy megállapodás, egy "esszenciális kezdet", Obama meg miután elszólta magát, hogy úgy néz ki, egy előre lépés helyett két hátralépés történt, dícséri az összegyűlt államfőket, ragyog a szeme az emberiség jövőjébe fektetett optimizmustól.

Mondjuk, ez így pontosan nem igaz. Mondjuk, ugyanezt mondták, de a főtitkár arca és Obama szeme nem ragyog, két megtört embert látok, Obama például tíz évvel öregebbnek néz ki, mint a Nobel-ünnepségen.

Belenéztem a "megállapodásba", de nem láttam megállapodást. Akkor gondoltam, jegyzőkönyv, de nem is jegyzőkönyv. Adatokat sem sorol fel, semmi elköteleződést, csak felmondja a kötelezőt: tudjuk, hogy gáz van, egyre melegebb, 2100-ig max 2 fokot szeretnénk, de ennek megbeszélése nagyobb kihívásnak bizonyult, mint gondoltuk. Ezért, hogy ne menjünk haza üres kézzel (az "üres kézre" még visszatérek...) úgy látnánk jónak, hogy ez a gyönyörű dolog, ami itt elkezdődött, az folytatódna. Adnánk pl a fejlődő országoknak évi 100 milliárd dollárt 2020-ig, hogy zöldüljenek, s kétévente rákérdezünk, hogy még élnek-e. Szóval szenzációs, hogy itt vagyunk, elvtársak. Kötelezettségek, amiket vállalunk: két oldal üres táblázat...

Az "üres kéz", amire vissza szeretnék térni: mindegyik ország konkrét vállalásokkal érkezett meg a konferenciára. Mindegyik! Még Kína is, aki cselesen fogalmazott, hogy papíron 40%-os csökkenést mutatva növekvést produkálhasson a CO2 kibocsátásban (nem a szén-kibocsátást csökkentenék, hanem a szén-intenzitást, ami a GDP-hez viszonyított arány, tehát mindaddig, amíg a céldátumig a GDP magasabb lessz, mint a mostaninak a 140%-a, addig ugyanannyit szennyezhetnek, mint ma!) Ez egy óriási csúsztatás, mert azt feltételezi csendben és titokban, hogy a globális felmelegedés GDP-függő. Éspedig nem egyenes, hanem fordított arányban. És emellett makacsul kitartottak, mert ugyebár a kínai nép érdekei és szuverenitása... Mint Bush Rióban. "The American way of life is not negotiable" - "az amerikai életstílus nem képezheti vita tárgyát" Ha annyira ragaszkodnak a szuverenitásukhoz, akkor miért mennek világcsúcsra, miért nem mondják, hogy nekik már megvannak a vállalásaik, a többi mások dolga. Marhaság! Néha határozottan az az érzésem, hogy ahol az emberek egy irracionális hitet racionálisan próbálnak megvédeni, ott előbb-utóbb fanatizmusba vedlik át az egész.

Szóval még egyszer nekiugranék, senki sem jött üres kézzel. Akármilyen gyatra elköteleződéssel, de mindenki valamivel beszállt a buliba. Aztán őröltek a politika malmai, valúszínüleg bemutatták, hogyan kell az otthonról hozott jegyzetpapírokat beőrölni és újrahasznosítani a környezetvédelem jegyében. El is tudom képzelni, hogy hány meg hány tekercs vécépapír készült azokból a jegyzőkönyvekből! És amire véget ért a konferencia, beőröltek minden papírt, felhasználtak minden tekerést és azokon nincs más egyéb, csak sötét anyag! Ami mint tudjuk, a világegyetem kb 90%-át teszi ki.

Ezennel benyújtom lemondásomat, mely abban a percben érvénybe lép, ahogy egy másik, intelligensebb faj igényt támaszt tagságomra! Drasztutye, továris!

Diszkriminálok, de ne vegyétek rossz néven

Esment negatív diszkriminációt fogok folytatni azokkal szemben, akik nem értenek angolul, részben igazolva érezvé magam azáltal, hogy a magyart kevesebben ismerik és az angolt többen, részben meg azért, mert ez a videó angolul van s nem magyarul, s ahogy ilyenkor lenni szokott, "így jártunk".

Dr. Neil deGrasse Tyson egy erősen érdekes ember. Hamar megszerettem őt és úgy döntöttem, hogy most, a Karácsony közeledtével ez így nagyon szép lesz és szuper és ihaj! No meg kapcsolódok Zsolthoz, mert ezen a héten közös kincsre leltünk. Csuhaj!

Amiért még ez a nap fontos lehetne... izé...a tegnapi...

Megvolt a nagy sajtótájékoztató, vagy konferencia, ki emlékszik már, a CDMS kutatói előjöttek a legújabb kutatási erewdményeikkel, kissé csökkenteniük sikerült a határt, ahol a sötét anyagra lehet rákeresni. Sokat nem találtak, két esemény volt ami jelentős lehet, de a össz-statisztikai jelentősége így is csak sigma 1.5. Cool. Vagyis nem a dolog "cool", hanem "keep cool"... Amúgy sem értem ezt az egész statisztikát, nem is akarom tetetni, hogy értek hozzá. Nekem ebből csak az jön le, hogy lehetne jobb is, de valahogy mégsem az. Mert valami szigma hármat említettek, mint Szent Grál... Utána kell olvassak, a könyvek a polcon, ott van fizika, matek, minden ami kell karnyújtásnyira, tessék csak olvasni a releváns fejezeteket, mondom magamnak, nem csak szédíteni a nagyérdeműt mindenféle elvont dologgal.

Az elvonó ezután jön.

Na, még mielőtt elfelejteném!

Ma olvasom a Daily valamiben, hogy brit kutatók megfejtették két ráktípus, a tüdőrák és a bőrrák genetikai kódját! Kiderült, kb 20.000 mutáció jön létre a sejtekben dohányzás hatására, és ez az átlagos 15.000 csomag elszívott cigi hatására történik. Egy csomagban 20 cigi, az pontosan egy genetikai mutáció minden elszívott15 cigi után...

Óriási haladás! Segít majd ezeket a betegségeket sokkal hamarább diagnosztizálni, eredményesebben és célravezetőbben kezelni. Ilyenkor eszembe jut Newton. Megkérdezték tőle, hogy ha a bolygók nem kör alakú pályán keringenek, hanem elliptikuson, akkor ehhez mit tud hozzászólni, erre a csávó elvonult pár hónapra, kifejlesztette a differenciálkalkulust pár hónap alatt csak úgy heccből... Mert megtehette! Merte!

Valaki esetleg kit tudná dolgozni nekem a felfújt egó elméletét és kezelését?

Nem nekem kell igazából, csak.. van egy haver, aki kissé kezelhetetlen...

20 év

Húsz évvel ez előtt csak annyit hallottunk, hogy terroristák törtek be az országba, nyugatról támadnak, ezért vannak problémák Temesváron. A hadsereg derekasan helytáll a terroristák ellen, emberek az utcán, tartalékosok - mint apám - mozgósítva, senki sem tudja mi történik, mert ugyebár a terroristák...

Fura idő volt. Emlékszem, óriási sor volt a Posta épületében és előtte, mindenki tudni akarta, mi történik, az újságokra voltak kíváncsiak. Mondjuk, ez csak egy-két nappal Karácsony előtt volt, de ilyenkor kezdődött.

Az iskolából csak annyi rémlik, hogy valami Tőkés Lászlóról volt szó az egyik óra után, drága tanító bácsink említhette meg, ki más? Nem is tudom, hogyan tarthattam eszemben a nevet, mert szüleim kellett emlékeztessenek rá, hogy igen, meséltem a dologról. Nem csak arról. Néhány héttel azelőtt, amikor USA-CCCP csúcstalálozó volt, megtudhattuk (csak csendben, csak halkan), hogy "az amerikai meg az orosz elnök találkoznak egy szigeten a Földközi-tengeren, mindkettő mögött óriási katonai hatalom, reméljük, hogy e találkozó ezen katonai erők visszafordulását jelenti és béke lesz".

Ezt sosem felejtem el.

Az, ki történelemből jeles, vagy csak érti, hogyan kell a Wikiből információkat kifacsarni, csak rajta, nekünk annak idején a Tanító Bácsink volt a "wiki" és a talkshow is. Sokszor nem kellett szünet, csak bent maradni az osztályban és elbeszélgetni mindenféle dologról, amiről húsz év múlva kiderül, hogy kár lett volna kihagyni, mert sokan kihagyták. Örök hálám, Bíró Laci bácsi!

Hihetetlen, hogy elnyomás alatt élő emberek mennyire meg tudják találni a módját annak, hogy valahogyan mégis előre léphessenek. Valahogy megcáfolják mindazt, ami megfogható és korlátoz.

Nézem a Star Trek Enterprise-t, és ugyanezzel a mottóval találkozom:
"There's more to these humans than you can learn from a set of biometric scans"
(Több dolog rejlik ezekben az emberekben, mint amit egy halom biometrikus szkenből meg lehet tudni...)

Hihetetlennek tűnik, hogy eltelt ez a húsz év, és ugyanilyen hihetetlennek, hogy születtek emberek 89 után, akik minderre nem emlékeznek és kénytelenek mindezt "becsszóra" elhinni nekünk...

Ez is szép haladás

HIV vírus legyőzhető őssejtek segítségével. Egerekben legalábbis.
Pár hír.
Az eredeti cikk.

Sötét pletyka

http://blog.richmond.edu/physicsbunn/2009/12/08/dark-matter-rumor/

és egy update, levél a Nature-től, hogy "nehogymá!"

I was alerted to your blog of yesterday (you certainly don't make contacting you easy). Your "fact" #1, that Nature is about to publish a
CDMS paper on dark matter, is completely false. This would be instantly
obvious to the most casual observer because the purported date of publication is a Friday, and Nature is published on Thursdays. Your "fact" therefore contains as much truth as the average Fox News story, and I would be grateful if you would correct it immediately.
Your comments about the embargo are therefore, within this context, ridiculous. Peer review is a process, the culmination of which is publication. We regard confidentiality of results during the process as a matter of professional ethics, though of course authors are free to post to arxiv at any point during the process (we will not interfere with professional communication of results to peers).
Dr Leslie Sage
Senior editor, physical sciences
Nature


Akkor ez meg mi? Izgalmasabb, mint az X-Factor, komolyan!
Könyékig rágom a körmöm, becsszóra!

Tökéletes magyarázat

Ilyen jó és őszinte magyarázatot ritkán lehet hallani egy választási eredményre: "Ők jobban lopnak, azé'!"


Ponta a scăpat porumbelul



Cikk, feliratok:
http://catavencu.ro/ponta_a_scapat_porumbelul-11606.html

Majdnem elfelejtém, nagy önnep van ma otthon!

Igen, otthon nagy évfordulót ünnepelnek ma, december elsején!
Aki egy 91 éves évfordulóra gondol, amikoris Romániát Erdélyhez csatolták - nem, nem ez, más évforduló.

Nem is az Európai Unió, mint jogi személy, elnökkel, liszaboni szerződéssel, aminek pont nulladik évfordulója ma, nem!

Drága öcsém ma tölti a 25-öt!
Isten éltesse!

Ez a karácsony is hamar eljött

Pár poszttal lennebb írtam, hogy az LHC-s kutatók december végéig el próbálják érni az 1 TeV fölötti energiát az ütközések során. Nos, ez két napja sikerült is. Megengedek most magamnak egy olcsó poént, mert ha túl durvának tűnik majd, úgysem lesz ki a fejemhez vágja.

Ezeknek minden nap karácsony:))

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger