Sej, haj!

Keira Knightley legújabb filmjében (The Duchess - A hercegnő) képkompozíciók sokasága kápráztat el minket. A sztori is érdekfeszítő, legfőképpen azoknak, akik érdeklődnek az angol történelem iránt, de nemcsak. Devonshire hercegnője korának "Dianá"-ja volt, történetesen éppen e jeles hölgy egyik felmenője.

Az arisztokrácia promiszkuitásáról szól a film - olvasom tucatnyi helyen, de nem jön, hogy elhiggyem. Az egyetlen ilyen karakter a Ralph Fiennes alakította Devonshire hercege, Georgiana - a főszereplőnő - férje, viszont az ő helyzete is stabilizálódik a film folyamán. Helyzetük semmiben sem különösebb egy mai átlagos konjunktúránál, talán csak annyiban, hogy ottan több politika keveredett a magánéletbe. 

Szerintem a film inkább szól arról, hogy a két anya meddig képes elmenni gyerekeiért. Ez a téma sokkal jobban körül van járva, mint az agyonemlegetett promiszkuitás, ami többé-kevésbé kimerül egy-két botlásban, amolyan mesterséges téma. Valószínüleg egy kritikus elkezdte emlegetni e témát és agyatlan majmok hada követte. Ismétlem: anyaság.

A herceg szeretője is csak a gyermekeiért teszi amit tesz, mármint hogy láthassa őket. Anyaoroszlán, akit zsarol az élet. Csak egy férje volt, aki mostohául bánt vele. Ez vajon szajhává teszi őt? Új esély, szép élet reménye? Hosszú.... 

Georgiana (Keira K.) szegény romantikus házasságba vél csöppenni, ám az egyáltalán nem annak alakul. Csak lánygyermekeket szül, ami férjének nem tetszik, finoman fogalmazva. Ezért a váltás férfirészről. Neki is kialakul egy kapcsolata, belőle is előbújik az anyaoroszlán, viszont teljesen más irányba viszi, sok bújdosás és rejtegetés között lánya születik, lassan felnő, és a sztori itt valami mellék-alagúton kibújik a 35mm alól és elvész a távolban.

Keira Knightley középszerűen meggyőző teljesítményéről a göndör haja nekem legalábbis végig elterelte a figyelmem, szubjektíve mindvégig megtartva a filmet a jótól nagyon jóig terjedő skálán. 

A kijózanító pillanat a film vége volt, amikoris egyik percben még ezerrel pörögtek az események, másik percben már a filmvégi feliratok másztak a falra, hamarosan már én is...
Hogy hogyan lehet egy ilyen frizurát egy ilyen befejezéssel elrontani, azt nem tudom. 

1 beszólás:

mzsolt írta...

Wall-E-t lattad? Kivancsi lennek a kommentjeidre, ezt a kritikat elveztem, bar nem lattam a filmet, de ezek szerint erdemes lesz megnezni KK furtjeiert legalabb. :)

Ja, es orvendek, hogy megint blogolsz. :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger