See things not as they are but as they might be

Egy nagyon fáradt embert látok. Egy nap alatt legalább egy tucat interjút adott az eseményről, látszik az arcán, hogy jól jönne már a megérdemelt pihenés. Hogy projektálok? Lehet. Nem tagadom, hogy fáradt vagyok, kimerült. Ahol beismerés van és nincs tagadás, ott nincs szükség projekcióra.

Majd írok egy kicsit az esemény filozófiájáról is, meg az érvekről, ellenérvekről. Ahogy a vizsgák engedik.



U.I.: amikor két éve említettem Craig Ventert, elzárkóztam a munkája elismerése elől. Most nem teszem. Nem azért, mert ez nagyobb eredmény és ezzel "megvásárolt", hanem mert a két év alatt sokat változtam. Örülök az eredménynek és talán még a kóddal is megpróbálkozom;)

6 beszólás:

mzsolt írta...

Ez az utolsó szessziód és bachelor leszel megint? Vagy amúgy is az vagy? :)

Én is fogok írni Venter bácsiról, csak még valamit előtte illene befejezni...

A kód, az számítógépes kód? Még emlékszem amikor mutattad a házatokban egy kölcsön XT-n (bár lehet, hogy 2/386-os volt) a cuccokat amiket írtál. Ha megint belevágsz, kezdetnek ajánlom a Processing-et.

http://processing.org

Csiki Attila-József írta...

Záróvizsgák, a múlt héten négy nap alatt öt volt, mind írásbeli, a héten kettő, még van egy, hétfőn.

A kód a DNS, amibe beleraktak pár filozófiai idézetet A, C, G, T-vel kódolva, meg az emailcímet is amire be lehet küldeni:) csak előbb találjam meg, hova töltötték fel...

Habár lehet, hogy csak a vizsgák utáni üresség elkerülése a cél. Mindenképpen jó kihívás.

Kösz a tippet

mzsolt írta...

Ja, az a kód. Én is gondolkodtam róla, hogy talán foglalkozni kéne vele, de aztán rájöttem, hogy nem sok esélyem van elsőnek lenni, biztos valami genetikus/matematikus csapat fogja először megfejteni, mindkettőre szükség van a gyorsasághoz.

Mindenesetre jó szórakozást, ha belevágsz, de én inkább azzal kezdeném, hogy megnézem a jcvi milyen doméneket jegyzett be az utóbbi időben.

Vicces egyébként, hogy néha weboldalt mondanak, néha meg email címet, nagyon nem mindegy.

Láttad a Richard Dawkins vágatlan interjúját Venterrel? 1 óra, de szerintem nagyon érdekes, nem csak a szöveg, hanem a két ember interakciója végig.

http://www.youtube.com/watch?v=3E25jgPgmzk

Ja, inkább hagylak, sok sikert a vizsgákon... :)

Csiki Attila-József írta...

Nem olyan ördöngős, figyelj,
Amit már tudunk:

1.000.000 karakter van a DNS-ben,
de egyszerre 1.000 karaktert kódoltak, tehát csak 1.000 jellel kell dolgozni.

A tartalom előtt valahol fel van sorakoztatva az ABC, A..Z, plusz "punctuation marks", tehát ".", ",", és mivel emailcímet is tartalmaz, ott kell lennie a "@"-nak is.
Itt még marad a 26-ból 2, az egyik vsz " ", de nem biztos, de elég a betűkkel foglalkozni.

Ismerjük az idézeteket, tehát csak végig kell pásztázni a 26-os csoportokat, egyenként egyet lépni előre a kódban és minden próbálkozásnál letesztelni, hogy rátalálunk-e általunk már ismert szóra.

Amennyiben igen, a megoldás kiadja mind a hátom idézetet, az emailcímet és a tudósok listáját.

Egyszerű infó olimpiászos feladat.
Egy óra programozás, öt perc alatt meg van az eredmény.

mzsolt írta...

Hát, azért nem ilyen egyszerű ez, de azért próbáld meg. Ha majd feladod, elmondom, miért nem olyan egyszerű, feltéve ha nem direkt akarják, hogy megtaláld. :)

Csiki Attila-József írta...

Abban igazad van, Zsolt, hogy a probléma ennél egy fokkal nehezebb. Ezt be kell lássam. Ugyanis megoldottam kereken 1000 bázispárból összerakott 1078 génre, viszont level 2-n szembe kellett nézni azzal, hogy az ezres hosszúság egyrészt csak átlagérték, másrészt pedig bizonyos átfedések vannak ezek között. Ami nem fatális, ugyanis a szabadalmi leírás mind az 1078 gén esetére megadja a kezdő és végső poziciót az 1.078.809 karakter között... Ha ez megoldott, akkor automaitce visszadob level 1-re, mivel máshogy is csoportosíthatták a kódot, viszont ez csak változók átszervezésének a problémája, semmi több.
Elvileg kivitelezhető, de erre már nincsen időm, és őszintén, ha lenne is, a hétfői, utolsó vizsga után én lennék a világ legnagyobb címeres ökre, ha ezzel foglalkoznék és nem azzal, hogy kint süt a nap:))
És amúgy is, a sikerélmény már megvolna.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger