Fénysebesség

Csak gondolkodom egy kicsit. A fénysebesség egy ellentmondásos szó. Fizikailag van is értelme meg nem is, filozófiailag semmiképp. Elméletileg a fény terjedési sebességét jelzi (299.792.458 m/s)
, aminél nincs gyorsabb sebesség. Gyakorlatilag minden egyébnek van sebessége, a fénynek tulajdonképpen nincsen. Mert a fény az örök jelenben él, egyszerre van itt és amott (trekkiek nyelvén: warp 1 esetén már egyszerre lehet a hajó minden helyen, de ezt a Star Trekben csak a warp 10 sebességnél gondolják így). Fénysebességről beszélni csak fénysebességnél kisebb sebességű szempontból lehet.

Ha a fénynek nincs sebessége, csak állapota, akkor a fénysebesség szó már nem sebességet jelöl, hanem a téridő alapvető struktúrájának meghatározó tulajdonsága, pontosabban annak a relációnak a meghatározója, ahogyan a tér és az idő egymáshoz viszonyul. Ez a reláció fordítódik le a makroobjektumok esetén "sebességre", de ezzel nem mondok semmi újat, ezt már száz éve tudjuk, még akkor is, ha legtöbbünk még nem is olyan idős. 

Ha jól érzem, a héten még lesznek hasonl témájú bejegyzések, találtam is témát, amiről úgy találom, hogy érdemes lesz írnom. Pl. vonzódásunk a "misztériumokhoz" csak a titokzatosság érzésének kedvéért, meg rosszul feltett kérdések, a világ nagy kérdései, ésatöbbi ésatöbbi.

De az is lehet, hogy nem írok. Majd kiderül.

Stay tuned.

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger