Helyi pénz, országnyi nehézségek

Elindulna a Sic. Tényleg jó volna. Egy olyan helyi pénzről volna szó, amelynek román pénzben a megfelelője a bankban csücsül amig a rendszert használók egymás között fizetőeszközként használnák a keletkezett utalványokat. Magyarországon már működik ez, Soproni Kékfranknak hívják és működik. Romániában nem, mert a világon egyedülálló módon itten az ország szuverenitása ellen indított támadásként értékelik.

Viszont hasonló helyi pénzek a világon mindenfelé vannak és érdekes módon sehol sem (sehol!) hisztiznek, hogy ettől az ország nem lesz szuverén. Aki csak kicsit is ért a témához megérti. Vajon csorbítják az ország szuverenitását a kajabonok? Csúcs röhej. Pedig kérem, azok is egy fajta helyi pénz. Határuk nem földrajzi, hanem egy bizonyos felhasználási terület.

Csak hát ez az össznemzeti román paranoia, hogy minden olyan dolog, ami ki tudná mozdítani az országot a kátyúból (igen, ki tudná, ha máshol is alkalmaznák az országban az ötletet!) biztosan veszélyes, meg amúgy is mindenki a Román Állam vérét akarja szívni, az országot felnégyelni, főleg a magyarok, akiknek nyilaitól ments meg minket te láthatatlan mennyei alfahím!

Egyelőre a Sic minimum 1-2 évig nem fog beindulni. Addig vannak más lehetőségek is. Ismeretes az időbank, a talentumkör fogalma, és ezennel felkérlek Titeket, hozzunk össze egyet Gyergyó környékén! Emberek közti együttműködés kell hozzá, meg egy kis fantázia, ami szerintem megtalálható az emberekben:)

3 beszólás:

Helga írta...

A legelső reakció az innovatív dolgokra az ELUTASÍTÁS!!Hogy miért??- Mert nem ismerik, túl idegen, túl összetett és... és mert az emberek többsége lusta utána egy kicsit is utána nézni a kérdéskörnek!! No ezért nem működik Európa kevésbé szeretett "villámhárító" területén az együttműködés országok, népek, csoportok között...

Csiki Attila-József írta...

Még az is probléma, hogy van pár, a múlt rendszerből magunkkal cipelt berögzülés. Ilyen az, hogy a másik csakis az életemre törhet, mi másért teremtette volna a fennvaló. Meg egyebek. Azért az is igaz, hogy ha egy olyan kiegészítő pénznemet terveznek, mely nincs összhangban a jelenlegi törvényekkel, akkor már ismét más a téma. Lásd a másik cikket.

Helyi pénz "népszerűsítő" írta...

Sziasztok .
Mit tehet egy vidéki közösség,ha nincs pénze,de élni akar ?
Olyasmit aminek mostanában híján vagyunk: megbízni egymásban,és megszervezni a közösségi szintű öngondoskodást. Például létre hozni egy helyi pénzt.
Van egy blogom, a helyi pénzről
innen-onnan beszerzett információkat teszek közzé .Meg néhány saját elképzelést .
http://helyikozossegipenz.blogspot.com/

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger