Szekuláris Európáért Kampány


Nemrég egy érdekes mozgalomról értesültem: Kampány egy Szekuláris Európáért. A neve önmagáért beszél, viszont a "szekuláris" szót legtöbben vagy nem értik, vagy ez volt az a mumus, amivel a templomban ijesztgetni szoktak. Legtöbbször azt halljuk, hogy az emberek értékvesztése meg minden nyavaja gyökerében a szekularizmus áll, hogy ez az oka annak, hogy az emberek eltávolodnak istenüktől, stb. 



Most akkor tegyünk rendet a szótárban. A szekularizmus azt jelenti, hogy az Állam és az Egyház két külön dolog. Azt jelenti, hogy a törvényhozás, a végrehajtó meg a bírói hatalom nem vallási, hanem humanista alapokon működik, az egyházak viszont az emberek lelki dolgaival foglalkoznak, meg azokkal a szociális tevékenységekkel, melyek saját tanításaikból fakadnak.

Miért is jó ez? Azért, mert egy állam területén nem csak egy vallás él. Léteznek keresztények, muzulmánok, buddhisták, zsidók, hinduk, Krisna-tudatúak és pasztafáriak is! Annak eldöntése, hogy éppen melyik vallás törvényei és világnézete épüljön bele az állami hatalmak értékeibe szükségtelen hatalmi harcba viszi az egyházakat, amint tette az utóbbi kétezer év során is.

Most lehet hüledezni, ijedezni, nem arról van szó, hogy az állam szándékosan tagadni fog minden olyan értéket, amit a vallások követendőnek találnak. Egyáltalán nem. Két dolog miatt sem. Az egyik az, hogy van rengeteg olyan érték, ami közös minden vallásban és a humanizmusban egyaránt. A másik az, hogy a vallások értékfogalmai erősen korfüggőek, szubjektívak. Jobb híján mindig az intuitíve legjobbnak tartott világi értékek után értelmeződtek a régi szövegek is. Így volt elfogadható a rabszolgaság vallási alapokon az újkorig és így vált halálos bűnné a felvilágosodás után. Így voltak a nők másodrangú emberek hosszú ideig és ugyanilyen alapokon küzdenek az egyenrangúságért egy ideje (mert nem Ádám lábcsontjából vétetett, hanem oldalbordájából, stb).

Az alábbi videót szándékosan polgárpukkasztásnak szánom, egy katolikus pap kampányol a szekuláris Európáért és szépen el is magyarázza, hogy miért teszi.

"Elvégre Jézus is humanista volt."

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger