State of the Onion - vagyis a büdös valóság

Az elmúlt 12 hónapra visszatekintve a legelső, amire emlékszem, hogy a szeptember egy nagy WTF-vel kezdődött - mint a mellékelt ábra is mutatja. Szeptember elején hazajöttem Londonból és a családi ház kész romhalmaz volt. Szeméttelep. Kifosztott frigyláda. Leégett múlt. Penésztnyészet. Fekete lyuk. Biológiai fegyver. Jogi csapda. Pénzügyi feneketlen tó. Valahol viszont lakni kellett és momentán ez volt az a "valahol". Egy hónap után már be tudtam költözni, ez volt szeptember vége.
Ahogyan tavaly erről beszámoltam itt és itt, a kezdet nem volt annyira rózsás mint amennyire esetleg most tűnhet egy üveg szilvapálinka után.

Ha van egy dolog, ami ezen a téren még az álmoskönyvek szerint sem jelent semmi jót, az üres zsebbel és egyedül házfelújításba kezdeni egy olyan városban, amely már nem ismer. Víz nem folyik. Vécét nem lehet lehúzni. Minden rozsdás, penészes, vízköves. Nincs meleg víz. Az ablakrámák esnek ki a falból. A szemét szó szerint mellmagasságig ellepi a házat. A fal helyenként teljesen át van ázva, vakolat omlandóban. Villanyáram rögtön kikötve - majd vissza. Padló egy helyen szétrohadva, egy másik szobában szú által szivacsosra marva...

A szerencsém az elején az volt, hogy volt pár ember, aki átsegített pár kezdeti nehézségen. Anyagiakkal, munkával, takarítással, vízszereléssel, vakolással, együttgondolkodással, baráti érdeklődéssel, beszélgetéssel. Ezen segítség nélkül az indulás lehetetlen lett volna. Ugyanakkor a munka nagy része, olyan 90%-a egyedül zajlott, sokszor napi 8-12 óra monoton munkával.

Visszanézve az előző évre, már csak azért is, hogy ne vigyen rá a kísértés arra, hogy totál haszontalannak tekintsem, sikerült:
-bejárati ajtón zárat cserélni két rozsdás késsel (csavarhúzók hiányában)
-átnézni a ház létező minden hivatalos papírját és múltbeli ügyeit
-kiválogatni, kidobni és elszállíttatni 80 szemeteszsák szemetet
-megjavítani a hálószoba padlóját
-levakarni a budaiföld-rétegeket
-újraglettolni
-szobát kifesteni
-ablakokat letisztítani, kigittelni és lefesteni
-ajtókat legyalulni, megjavítani és lefesteni
-vízcsapokat megjavítani
-bútorokat helyrehozni, kitisztítani
-hálószobába szalagparkett
-ugyanoda új fények, villanyvezetés
-melegvíz, fás kazánnal, tíz hónapja ad-hoc vízszerelési megoldással
-használható, de még mai napig sem full funkcionáló fürdőszoba
-félig leégett motel lebontása az udvar hátsó részében (törmelék és faanyag még midig ott, egy évvel utána)
-villanyszámlahátrálék elintézése (kb 3-4x...)
-megszabadulás egy kellemetlen lakótól
-kellemetlen lakó hült helye fölött tető újrafödése...
-konyha kifestése
-gáztűzhely rendbehozatala
-konyha és nagyszoba berendezése
-mosógép megjavítása
-törött cserepek egy részének kicserélése
-elázott vakolat leverése, szárítás, újravakolás, festés a nagyszobában
-telefon és internet beköttetése
-kerítéssasok elásása (kerítés még hátravan)
-vízóra felszereltetése
-ház hátának leszigetelése (eddig félig, fele még hátra van)
-adóhátrálék rendezés félig
-halom olyan munka, ami nem látszik meg, csak ha nem kerülnek elvégzésre
És a lista nem teljes...

Ezek aztán valahogy úgy alakultak, hogy minden megoldott probléma vagy két másikat generált, vagy öt másik elintézését előfeltételezte. Apropó megoldatlan, úgy néz ki, hogy ahhoz, hogy a következő telem is ne úgy nézzen ki mint az előző, hogy fél éven át hajnal 1-2-ig fűtök és negyed óránál hosszabb időre nem tudok kimozdulni a házból, annyi mindent kellene megoldani a következő egy hónap alatt, amennyit esetleg 2 évi full nettó fizuval össze lehetne hozni. Nem rossz...

Jó lenne ablakokat cserélni, mert ezek csak az esőt tartják kinn, annak is csak a nagyobbik részét. Jó lenne megjavíttatni a csempekályhát, mert az elmúlt télen két samottégla is leomlott belülről és helyenként csak a dekoráció tartja benn a füstöt, az sem jól, félő egy szénmonoxidmérgezés. Jó lenne végre bekeríteni az udvar hátsó részét, mindenféle ellenséges kellemetlenséget elkerülendő. Az is jó volna, ha az a sok törmelék eltűnne és a fa felvágódna, hogy legyen mivel fűteni. A nagykapu rohad szét, még 10-20 nyitás és totál szétesik. Aztán ami még sürgősebb lenne, hogy a fürdőszoba hibás, eresztő csatornázását és a vízcsöveket kicserélni, hogy ne áztassa alulról a falat, de akkor fel kell törni a betont  és az már egy teljesen új fürdőszoba költsége. Ja, és a kémény meg omlik szét és a tető is porlik már, legalább tíz helyen ázik, szóval csak idő kérdése az egész.

Ehhez viszont már sok kedvem nincsen.

4 beszólás:

Helga írta...

Ahogy mondani szokták: pénz és munkaidő nyelő... ugyanakkor rengeteget haladtál, pedig tényleg csak egymagad voltál a gáton!

Titi írta...

Ez most annyira biztató!Végre egyben látom körülbelül mi vár rám az elkövetkezendő évben. (Én az elmúlt héten költöztem haza) A csavar annyi, hogy beteg édesanyámat is itt gondozom, akinek életelve a "majd jó lesz még valamire!" - a lomtalanítás így erősen necces. A felújítás meg.."Jó volt ez eddig így, erre a kis időre meg már minek".
Úgyhogy kitartás, ás hajrá!

Péter írta...

Együttérzek maximálisan!

Hasonló projektben vagyok, hasonlóan 95%-ban saját erőből, ennél kicsit nagyobb volumenű házfelújításban, majd' egy éve.
Annyiból óriási az előnyöm, hogy nekem megoldott a lakhatásom máshol.
Kitartást, optimizmust, sok erőt kívánok!
Örömmel olvasgatom amúgy az oldalt, nagyon tetszenek a cikkek, mind a témaválasztás, mind a szellemiség tekintetében.

Péter

Névtelen írta...

Kitartást barátom :) A káosz feloszlatása apró lépésekkel lehetséges.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger