Miss Universe

Végre valahára fel sikerült bocsátani az eddigi legszebb műholdat. A Goce (GRAVITY FIELD AND STEADY-STATE OCEAN CIRCULATION EXPLORER) nagyon érzékeny műszerekkel a Föld gravitációját fogja mérni az elkövetkezendő 1-2 évben 280 km magasságból. Poláris pályán repül, 96.7 fok inklinációval. A műszer érzékenységét úgy írják le, hogy egy óceánjáró hajó fedélzetére eső pihetoll hatását is ki tudná mutatni - ha épp a hajóhoz lenne csatlakoztatva. Ehhez a pontossághoz az kell, hogy a műszer helyzetét 1 pikométer pontossággal meg tudják határozni. Egy pikométer egy atom átmérőjének egy százaléka - mondják...


A Föld gravitációja nem ugyanaz minden felszíni ponton, ezért a magasságmeghatározásoknál nem a bolygó matematikai idealizált alakját, a forgási ellipszoidot, hanem az ú.n. geoidot használják, ami egy olyan képzeletbeli felszín, amelyen a gravitáció szintje ugyanaz, mint a középtengerszinten mért gravitáció.  És ez még csak az egyszerűbb megfogalmazás... Ennek következtében a helyi függőlegesek bizonyos szöget zárnak be az ellipszoid sugarával. Továbbá a geoid hol alatta, hol fölötte van a Földfelszínnek, valamint az óceánoknak. A következő képen látható, hogy hogyan nézne ki a Föld, ha ugyanolyan sűrűségű anyagból (pl. vízből) állna mindenütt és a gravitációs hatások ugyanazok lennének, mint most (amikor a sűrűség nem ugyanaz). Kontinensek alatt ez nagyobb, tehát a geoid felülete az ellipszoid fölé kerül, az óceánok esetén pedig, ahol a sűrűség kisebb, ott az ellipszoid felszíne alá. És ez megint csak egyszerűsítés, de a célnak megfelel.

A műhold egyik érdekessége, hogy ionhajtóművel rendelkezik, amit a britek gyártottak, ez xeon-ionokat gyorsít fel 40.000km/h sebességre. Azért ionhajtómű, mert egyrészt ezen a magasságon meghajtás nélkül pár hónap alatt lezuhanna, másrészt meg konvencionális rakétahajtómű csak megzavarná a műszerek működését.

Szóval egy az egyben egy gyönyörűség, és már alig várom a következőt, amit az ESA felbocsát:)

Update 21:45
s ott vannak a Twitteren is, ahogy lassanként mindenki (...) és a jelek szerint már van jel és a távérzékelés kitűnően müxik:)

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger