20 év

Húsz évvel ez előtt csak annyit hallottunk, hogy terroristák törtek be az országba, nyugatról támadnak, ezért vannak problémák Temesváron. A hadsereg derekasan helytáll a terroristák ellen, emberek az utcán, tartalékosok - mint apám - mozgósítva, senki sem tudja mi történik, mert ugyebár a terroristák...

Fura idő volt. Emlékszem, óriási sor volt a Posta épületében és előtte, mindenki tudni akarta, mi történik, az újságokra voltak kíváncsiak. Mondjuk, ez csak egy-két nappal Karácsony előtt volt, de ilyenkor kezdődött.

Az iskolából csak annyi rémlik, hogy valami Tőkés Lászlóról volt szó az egyik óra után, drága tanító bácsink említhette meg, ki más? Nem is tudom, hogyan tarthattam eszemben a nevet, mert szüleim kellett emlékeztessenek rá, hogy igen, meséltem a dologról. Nem csak arról. Néhány héttel azelőtt, amikor USA-CCCP csúcstalálozó volt, megtudhattuk (csak csendben, csak halkan), hogy "az amerikai meg az orosz elnök találkoznak egy szigeten a Földközi-tengeren, mindkettő mögött óriási katonai hatalom, reméljük, hogy e találkozó ezen katonai erők visszafordulását jelenti és béke lesz".

Ezt sosem felejtem el.

Az, ki történelemből jeles, vagy csak érti, hogyan kell a Wikiből információkat kifacsarni, csak rajta, nekünk annak idején a Tanító Bácsink volt a "wiki" és a talkshow is. Sokszor nem kellett szünet, csak bent maradni az osztályban és elbeszélgetni mindenféle dologról, amiről húsz év múlva kiderül, hogy kár lett volna kihagyni, mert sokan kihagyták. Örök hálám, Bíró Laci bácsi!

Hihetetlen, hogy elnyomás alatt élő emberek mennyire meg tudják találni a módját annak, hogy valahogyan mégis előre léphessenek. Valahogy megcáfolják mindazt, ami megfogható és korlátoz.

Nézem a Star Trek Enterprise-t, és ugyanezzel a mottóval találkozom:
"There's more to these humans than you can learn from a set of biometric scans"
(Több dolog rejlik ezekben az emberekben, mint amit egy halom biometrikus szkenből meg lehet tudni...)

Hihetetlennek tűnik, hogy eltelt ez a húsz év, és ugyanilyen hihetetlennek, hogy születtek emberek 89 után, akik minderre nem emlékeznek és kénytelenek mindezt "becsszóra" elhinni nekünk...

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger