Végre, szebb, új világ!


Ban Ki-moon ENSZ főtitkár sugárzó arccal közli, hogy végre megszületett egy megállapodás, egy "esszenciális kezdet", Obama meg miután elszólta magát, hogy úgy néz ki, egy előre lépés helyett két hátralépés történt, dícséri az összegyűlt államfőket, ragyog a szeme az emberiség jövőjébe fektetett optimizmustól.

Mondjuk, ez így pontosan nem igaz. Mondjuk, ugyanezt mondták, de a főtitkár arca és Obama szeme nem ragyog, két megtört embert látok, Obama például tíz évvel öregebbnek néz ki, mint a Nobel-ünnepségen.

Belenéztem a "megállapodásba", de nem láttam megállapodást. Akkor gondoltam, jegyzőkönyv, de nem is jegyzőkönyv. Adatokat sem sorol fel, semmi elköteleződést, csak felmondja a kötelezőt: tudjuk, hogy gáz van, egyre melegebb, 2100-ig max 2 fokot szeretnénk, de ennek megbeszélése nagyobb kihívásnak bizonyult, mint gondoltuk. Ezért, hogy ne menjünk haza üres kézzel (az "üres kézre" még visszatérek...) úgy látnánk jónak, hogy ez a gyönyörű dolog, ami itt elkezdődött, az folytatódna. Adnánk pl a fejlődő országoknak évi 100 milliárd dollárt 2020-ig, hogy zöldüljenek, s kétévente rákérdezünk, hogy még élnek-e. Szóval szenzációs, hogy itt vagyunk, elvtársak. Kötelezettségek, amiket vállalunk: két oldal üres táblázat...

Az "üres kéz", amire vissza szeretnék térni: mindegyik ország konkrét vállalásokkal érkezett meg a konferenciára. Mindegyik! Még Kína is, aki cselesen fogalmazott, hogy papíron 40%-os csökkenést mutatva növekvést produkálhasson a CO2 kibocsátásban (nem a szén-kibocsátást csökkentenék, hanem a szén-intenzitást, ami a GDP-hez viszonyított arány, tehát mindaddig, amíg a céldátumig a GDP magasabb lessz, mint a mostaninak a 140%-a, addig ugyanannyit szennyezhetnek, mint ma!) Ez egy óriási csúsztatás, mert azt feltételezi csendben és titokban, hogy a globális felmelegedés GDP-függő. Éspedig nem egyenes, hanem fordított arányban. És emellett makacsul kitartottak, mert ugyebár a kínai nép érdekei és szuverenitása... Mint Bush Rióban. "The American way of life is not negotiable" - "az amerikai életstílus nem képezheti vita tárgyát" Ha annyira ragaszkodnak a szuverenitásukhoz, akkor miért mennek világcsúcsra, miért nem mondják, hogy nekik már megvannak a vállalásaik, a többi mások dolga. Marhaság! Néha határozottan az az érzésem, hogy ahol az emberek egy irracionális hitet racionálisan próbálnak megvédeni, ott előbb-utóbb fanatizmusba vedlik át az egész.

Szóval még egyszer nekiugranék, senki sem jött üres kézzel. Akármilyen gyatra elköteleződéssel, de mindenki valamivel beszállt a buliba. Aztán őröltek a politika malmai, valúszínüleg bemutatták, hogyan kell az otthonról hozott jegyzetpapírokat beőrölni és újrahasznosítani a környezetvédelem jegyében. El is tudom képzelni, hogy hány meg hány tekercs vécépapír készült azokból a jegyzőkönyvekből! És amire véget ért a konferencia, beőröltek minden papírt, felhasználtak minden tekerést és azokon nincs más egyéb, csak sötét anyag! Ami mint tudjuk, a világegyetem kb 90%-át teszi ki.

Ezennel benyújtom lemondásomat, mely abban a percben érvénybe lép, ahogy egy másik, intelligensebb faj igényt támaszt tagságomra! Drasztutye, továris!

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger