Egy újfajta forradalom

A BBC-n az egyik egyiptomi érdekes dolgot mondott, ami elgondolkodtatott:

Ez volt az első olyan forradalom a világon, amelyikben a technológia szervezte össze az embereket. Nem volt vezér, az események mozgatórugójai fiatalok hálózatai voltak. Ilyen forradalom sem volt. Aztán olyan forradalom volt, amely nem erőszakkal fenyegetőzött és nem támadott, végig békésen kérték a változást.

Jó, tudom, hogy valószínüleg nem száz százalék pontos ez a kijelentés, de az akkor is elgondolkodtató, hogy a hagyományos társadalomszerveződés megváltozni látszik. Amikor a közösségi hálózatok lehetővé teszik, hogy emberek óriási hálózatai szinte pillanatszerűen szerveződjenek, akkor talán azon sem árt elondolkodni, hogy a participatív demokrácia új szintre lépett. Ez a szint régen óriási infrastruktúrát és rengeteg időt igényelt volna, még akkor is, ha meglett volna rá a mai létező igény. Wael Ghonim, letartóztatott, majd szabadon engedett Közel-Keleti Google marketing-főnök a Twitteren említi: Wait for my book soon: Revolution 2.0. (Várjatok csak, amig a könyvem megjelenik: Forradalom 2.0.)

Okosabb gondolatokért most azt hiszem megvárom okosabbak hozzazólását, mert tudásom egyelőre kérdések feltevésére sem nagyon elég.


0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger