Randomize(ALL);

Aszongya, hogy "Twitter is over capacity". Manapság olyan gyorsan változik a helyzet globális szinten, hogy senki sem tudja követni, még kevésbé megjósolni, másnap mi fog történni. Ezért mindenki a Twitterre rohan, hogy aszongya, hallámsza mi van ott küjjel. A rendszer meg nem bír el a terheléssel. A jelenleg homályban élők között találhatóak a letűnőben lévő világrend információmonopoljai, mint pl titkosszolgálatok, gazdasági elemzők, Közel-kelet "szakértők", meteorológiai előrejelzők, stb. 

Brit tudósok megállapították, hogy elértünk egy olyan korszakba, ahol egy véletlenszám generátor pontosabb előrejelzést ad akármiről, mint a gondosan elvégzett számítások.

Nassim Nicholas Taleb, a Fekete Hattyú írója már rég erről beszél: "Engem az érdekel, hogy hogyan éljünk egy olyan világban, amit nem ismerünk elég jól - más szóval, amíg az emberi gondolkozás általában (főként a felvilágosodás óta) arra összpontosított, hogy hogyan alakítsa a tudást döntéssé, engem az érdekel, hogy hogyan alakítsuk az információ-, értés- és "tudás"-hiányt döntésekké - hogy ne legyünk "pulykák". Legutóbbi könyvem, a Fekete Hattyú feltérképezte azt, amit nem értünk, a jelenlegi munkám pedig arra összpontosít, hogy hogyan szelidítsük meg az ismeretlent." Egy tévéműsorban elmondotta, hogy a jelenlegi gazdasági problémák gyökere az a mentalitás, miszerint "tudjuk, hogy hogyan működnek a dolgok". Mondja, minden reggelaz az első gondolata, hogy nem tudja, hogyan működik ez a világ, és ebben az érthetetlen világban tanul eligazodni. 

3 beszólás:

mzsolt írta...

"Legutóbbi könyvem, a Fekete Hattyú feltérképezte azt, amit nem értünk, a jelenlegi munkám pedig arra összpontosít, hogy hogyan szelidítsük meg az ismeretlent."

OMG OMG OMG, ezek azért kemény állítások. Az ötlet azért jó, de ne dobálózzunk már ilyesmikkel. Az ismeretlen definíció szerint nem lehet megszelidíteni.

Csiki Attila-József írta...

Persze, kemény, de nemcsak egy értelme van. Ha úgy néze, hogy az ismeretlenhez való hozzaállást szelídíteni meg, hirtelen még értelme is lesz az egésznek, nemdebár;)

mzsolt írta...

Na igen, csak amennyire én rálátok a dolgokra, a közgazdászok a megjósolhatatlanságot még mindig nem a rendszer alapvető tulajdonságának tekintik, inkább csak a költségek által teremtett megszorításnak. Persze, nem tudom, hogy a fent nevezett úr pont hol mozog a matematikai és a közgazdaságtani megjósolhatatlanság skálán, lehet, hogy a jó irányba halad (nálam ez a matematikait jelenti), de a mondatai mindenesetre erősek voltak.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger