Ratatouille - benyomások

Itt Angliában csak most kezdték el vetíteni a Ratatouille-t (Lecsó magyarul), úgyhogy már az első nap siettünk megnézni.
Az általános benyomásom az, hogy minden korosztálynak megfelelő film, könnyed stílussal, humorral, jó grafikával, mondanivalóval. De nem ezért ültem le írni róla.
Van ebben a filmben valami egyszerre megnyerő és kihívó. Amíg a róla szóló cikkek legtöbbje a grafikát, a sztorit meg a humort méltatja (és ezzel pontosan azt teszi, amit a film "patkánylétként" ábrázol), addig én egy más megközelítésből azt szeretném bemutatni, hogy az egész filmen végigvonul egy mélyebb spirituális tanítás.
Ennek nem volt nehéz nyomaira bukkanni, volt elég sok érdekes párbeszéd (azt hiszem, ezeket a kedvenc részeket külön bejegyzésként fogom megírni). Viszont maga a történet fonala is szépen beleilleszthető a szentignáci lelkigyakorlatok négyhetes folyamatába (erről is külön írok majd). S hogy még érdekesebb legyen az egész, tartalmaz olyan elemeket, amelyeket melegen tudnék ajánlani mindenkinek, aki a lelkigyakorlatok elvégzésére "vetemedik", vagy az ignáci imamódot szeretné elsajátítani (egyre gyűlnek a külön témák, talált, süllyedt: ez is külön bejegyzés lesz:) ...csak hogy szervezzem meg a gondolataimat)

3 beszólás:

mzsolt írta...

Láttad az Ace Ventura 2-t? Szerintem az a legfilozofikusabb film, kíváncsi lennék a véleményedre... :)

Névtelen írta...

Sztem az nézhetetlen, az első része jobb volt.

mzsolt írta...

Hát én nagyon filozofikusnak találtam Ace kapcsolatát a mesterétől kapott medállal, de na, többen is állítják, hogy hülyeség az a film, szóval nem zárom ki a lehetőségét. :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger