Bootstrapping, FD

Azoknak, akiknek ez a kifejezés (még) nem ismerős, javaslom ezt a linket

Nos, vágjunk bele. A mindennapjaink tele van olyan folyamatokkal, amelyek saját magukat termelik ki és tartják fenn. Ilyen például az, amikor számítógépünk induláskor elindít egy programot, ami arra szükséges, hogy a programok a számítógépen futni tudjanak. Ezt nevezik óperenciás rendszernek. "Ha a bárónak egyszer állítólag sikerült, nekünk miért ne" alapon ügyes kis programozók megoldották a kérdést: az induló rendszer önmagát önmagán elindítja (ami így röviden egy nagy pontatlanság, de a célnak megfelel. Esetleges kritizálók jogosan kifejthetik, de nem szükséges:) ). 

Egy másik ilyen folyamat, amikor térképészek és térképészpalánták nekivágnak tájékozódni, hogy térkép legyen belőle. Izgalmas folyamat, erről már én tudnék többet, mindenesetre egy gyönyörűszép folyamat, amelynek során információ lesz abból, amit mások köznyelven "fergeteges kóborlásnak" neveznek. Ha papírra vetjük, az eredmény térkép lesz, ha dugaszba, dzsípiesz (kábé).

Egy harmadik példa az, amikor egy szerteágazó pénzügyi Gulliver (színes kép, érdemes rákukkintani) profitgyártásba kezd az által, hogy fogadásokat köt saját magára, bebiztosítja jobbkezét balkeze ellen, balkezét a jobb füle ellen, leosztja a nyereséget a két kéz között és legalább egyiket zsebrevágja, másikkal elégedetten rágyújt... Ebből lesz a pénz, instállom.

Irónia azért még van. A számítógép néha épp bootolás közben fagy le, oszt várhatjuk, mig kiolvad, a térképészek néha fergeteges eltévedéseket tudnak produkálni, és az éajdzsíről is kiderülhet, hogy nem épp egy dzsiájdzsó (62 milliárd dollár veszteséggel zárta a legutóbbi negyedévet). Nem semmi, épp olvasom, hogy az eddigi legnagyobb negyedéves veszteség, ha nem számoljuk Mari néni kínai vázáját, ami múlt héten törött össze, az meg szerinte felbecsülhetetlen... Kiráz a hideg, ha belegondolok, a biztosító, akit biztosítani kell, mert magát már nem tudja... Olyan mint... mint a tűz, ami nem égeti magát... vagy a víz, mely magát szárazon tartja... no jó, lehet, hogy vannak jobb példák is.

Hát igen. A világon mindenütt nagyjából ugyanazok a folyamatok zajlanak le (mondhatná valaki), csak mindegyiknek más a megnyilvánulása, más a hatása. 

(Bootstrapping for Dummies, avagy Fából Vaskarika)

3 beszólás:

mzsolt írta...

Nem szoktam a mások informatikai tudását kritizálni, ami nincs, arról szó se essék. :)

Névtelen írta...

csak kiprovokáltam egy kommentet tőled:D

Zotya írta...

Apró megjegyzés:
A biztosítók mint piaci szereplők, ugyanolyan kockázatosan működnek, mint bármely cég. Ezért saját magukat is biztosítani kell, ezt pedig más biztsítókkal tehetik meg. Ezt hívják keresztbiztosításnak...
( ha egy orvos megbetegszik, akkor őt is egy másik fogja meggyógyítani)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger