Dübörög a tudomány s a technológia

Halad előre a Google, nemrég elindították a Wave alkalmazást Beta szinten, vagyis még tesztelik. Ez a technológia úgy viszonyul az emailhez, mint egy warp-drive Thomas gőzöshöz. A tesztelésbe beszálltunk, igaz, egy hónapba telt, amig jóváhagyták a kérelmet, további személyek hozzáadása a rendszerhez csak 3-4 nap kérdése volt. Remélhetőleg sikerül feltérképezni négyünknek, hogy mire is használható (chatelésre van egy rakás instant messenger, Skype, sb, tehát ez nem újdonság), igazából az érdekel bennünket, hogy mennyire alakítja át a kommunikációt a XXI században. Meg aztán azért is érdekel, mert ki szeretnénk próbálni, mennyiben segít be a szervezésbe, rendezvények és egyéb dolgok összehangolásába s nem utolsósorban, mert új és felfedező kedvünkben vagyunk.

Még egy: a Google bemutatta a Chrome operenciás rendszerét, tárolt oldalról sikerült csak megnézni, miről is szól igazán. Amit tudni lehet: Linux alapú, bootolás pár másodperc csak, érdekes, tesztelném. Majd.

Ami ismét érdekes, az az új YouTube kiegészítő (nemcsak) siketeknek. Valós idejű beszédfelismerő szoftvert kapcsoltak a videókhoz (egyelőre csak 13 csatornán és csak angolul - egyfajta proof of concept). A szoftver felismeri az elhangzott szavakat, feliratozza a videót, egy másik szoftver akár fordít is. Egy másik újdonság az, hogy a videókhoz feltöltött feliratfájloknak nem kell időkódoltnak lenniük, a szöveg alapján beazonosítja a progi, hogy mikor rakjon ki egy adott sort. Cool.

Közben kiderült, hogy Univerzumunk valószínüleg csak egy a sok univerzum közül, ugyanis többszáz galaxishalmaz (tehát nem csillagrendszer, nem galaxis, nem galaxishalmaz, hanem több száz halmaz!) csörtet egy bizonyos irányba, vsz egy szomszédos univerzum által kifejtett csalogatásra válaszolva. Hűha! Mind-boggling!

Ha már ilyen nagy dolgoknál tartunk, újraindult a nagy hadronütköztető, az LHC, már csak úgy zsonganak a protonnyalábok! Hamarosan ütközések várhatók és kvark-glüon plazma! Yummy! Egy kedves ismerősöm még egy fényképpel is megajándékozott nemrég, amint a Compact Muon Solenoiddal a háttérben, védősisakkal a fején mereng a világ dolgairól. Nem rakom ki:))

Ha mindez nem elég, az IBM mérnökeinek sikerült legelőször szimulálnia egy macska agyát, 1 milliárd neuronnal és 10 trillió szinapszissal! Félelmetes!

Lazításnak egy kis bulvár: Belle de Jour, akiről filmsorozat is készült Billie Piper főszereplésével leleplezte önmagát, brit kutató, és interjút is készített vele a NewScientist.

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger