Jéé! Végre itt a Karácsony!

Nem viccelek, tegnap Jim Carrey felkapcsolta az Oxford street-i karácsonyi világítást.

Aztán már egy hete minden ötödik kirakat karácsonyi díszekben pompázik, továbbá ma reggel a Sloan Square-en épp munkásokat láttam, amint fenyőfákat pakolnak le egy kamionról és fognak neki díszíteni (...tehát mégsem a jézuska vagy az angyal hozza a karácsonyfát...). A bevásárlóközpontoban még lehet Halloween kosztümöket kapni, és már lehet mindenféle karácsonyi csecsebecsét is. Tegnapelőtt a rádióban meghallottam ez év legelső karácsonyi dalát is, ma este tüzijáték itt a szomszédban (szó szerint), 100.000 embert várnak, mert ingyenes.

Habár a tüzijáték nem a Karácsonyhoz kötődik, hanem egy nagy katolikus-ellenes hagyomány abból az időből, amikor a katolikusokat itten üldözték. Egy bizonyos Guy Fawkes nevű katolikus egyén (akinek nevét sokan angolok is egyszerűen és tévesen "guy folks"-nak hívják), tiltakozásul az állam katolikusellenes politikája ellen puskaporos hordókat helyezett el a parlament falai mellé, de rajtakapták. Azóta nagy tüzekkel és robbantásokkal ünneplik meg, hogy neki nem sikerült tüzet gyujtania és robbantania...

Ez az ünnep azt jelenti, hogy már javában tart a "Halloween-Guy Fawkes-Xmas-NewYear" nevezetű majd három hónapos "kommersz-kulturális karácsony és dzsenerál méjhem". Annyi lesz a tüzijáték meg a robbantás, hogy régi szokásomhoz híven egyszer-egyszer el fogom szólni magam, hogy "ezek az angolok hiányolnak egy belevaló kis éjszakai légiriadót..."

Aztán amikor tényleg eljön a Karácsony, akkorra már annyira elegem lesz ebből a konstans heppi-hekkből, hogy már a szokásos évvégi szürke, borús, esős időjárás is felüdítőleg fog hatni.

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger