Választás

(mai jos informatiile importante si in romana)

A mai napon elnökválasztás Romániában, amibe a külföldön élők is belekapcsolódhatnak. Mindennek módja azonban kissé problémás, hiszen a külügyminisztérium honlapján nemhogy semmi link nincsen elhelyezve a különféle követségek és konzulátusok elérhetőségére, hanem még a címük sincsen megadva. Az egyetlen információ, amit ott meg lehet szerezni az a szavazókörzetek nyitási ideje - semmi utalás arra, hogy hol vannak azok nyitva.

Az egyedüli információt a londoni szavazási lehetőség(ek)ről egy guglizás után lehet csak megtudni, az itteni követség honlapján. Az információ szerint a szavazás lebonyolítása a "Román Nagykövetség - Konzuli Iroda" székhelyén történik, egyetlen cím van megadva, az, ahol a követség székel, vagyis a Kensington Palota mögött.

Már nem is okozott nagyobb meglepetést, amikor becsengettem a követségre, és egy fiatalember már egy papírral a kezében jelent meg és kérdezte, miben segíthet, majd ami után "megtudta", hogy szavazni indulok, átnyújtotta az előkészített papírt. Egy térkép volt rajta, hogy hogyan lehet onnan eljutni a konzulátusra, ami gyalog egy jó negyed óra.

A konzulátusnál semmi jele nem volt annak, hogy román felségterületen lennénk, semmi zászló, illetve volt egy brit és két másik, de egyik sem a dícső trikolór. A helyiség elég kicsi és zsúfolt, az emberek többsége kint állhatott sorba a Román Nagykövetség kegyeiből a zuhogó esőben (courtesy of the British Weather). Az eső elálltával a nagykövet úr volt olyan kedves felajánlani nekünk, hogy ha mégegyszer esni kezdene, bezsúfolódhatunk a kis szobába ahányan beférünk.

Amúgy az emberek barátságosak voltak, ami jó pont, mert elég sokat kellett várni. Amikor megérkeztem, a sor csak 10 méter volt, amikor kijöttem, már ötven.

Szóval, mindazoknak, akik Londonban ma vagy két hét múlva szavazni kívánnak (és román állampolgárok), a helyszín a következő: M.E.I.C. House, Addison Rd., a Kensington High Street kereszteződésénél.

PS: nemrég mások is adtak információkat, igaz, nem a hivatalos szervek. Innen két másik helyszín is megtudható.

(Sectia de votare in Londra se afla nu la Ambasada, ci la Oficiul Consular, adica la coltul dintre Addison Road si Kensington High Street. Alte locatii aici.)

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger