Hamv.

Tegnap Hamvazószerda volt és a sok - ide nem kapcsolódó, de mégis kiemelkedő - dolog közül egy paradoxon ragadta meg a figyelmem. Angolul feltűnőbb volt, azt majd a végén, most magyarul: tehát ott a napi evangéliumi rész, ami így hangzik: 
Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. 
Mt 6,1-6.16-18
Világosan ki van mondva, hogy "ne legyetek mogorvák, ne ijesztgessétek a gyermekeket", erre mi történik? Tíz percre rá mindenkinek a homloka egy nagy hamufolttól szürkül (errefele ez a szokás). Angolul jobban hangzik a szöveg: "When you fast, do not look gloomy like the hypocrites."

Ugyanakkor, hogy fair legyek, ilyen jó hamvazószerdai prédikát még nem hallottam: "Ha gyereked születik, sokmindenről lemondasz, mert szereted őt. Ha a lemondás csupán önsanyargatás, nem ér semmit. A lemondásnak szeretetből kell fakadnia, olyan dologról mondj le, ami rosz a lelkednek és  árt a kapcsolataidnak." 

Tömör volt, én is tömören tüntetem fel, gondoltam, megosztom így, böjt elején, hogy ne legyen minden "gloom and doom", valami a lényegről is szóljon:)

6 beszólás:

Ors írta...

hm...

Névtelen írta...

Tetszik

Farkas Edit írta...

Nó leesett az állam, ez a cikk nagyon tetszik. Elkerülte a figyelmem... még sokat kell itt böngésszek, hogy valós véleményt nyilvánithassak. Vallásos vagy ?

Csiki Attila-József írta...

Vallásos? Én? Ha igen, "munkahelyi" ártalom :))

De ha képet akarsz formálni, akkor félre kell tenned azt, hogy mindez egy statikus valóság. Van egy iránya, egy folyamat, amiben benne van. Később talán többet.

Farkas Edit írta...

Hű de be sejtelmes válaszod volt :) de kezdem érteni, hogy semmit sem értek veled kapcsolatban :P csak tapogatózom... izgalmas játék!

Csiki Attila-József írta...

nem siettet senki:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger