Kérdés a beszólások közül

Sok dolog van a világon, legalábbis sok dolgot érzékelünk.
Vannak dolgok, amelyeknek létezésében kételkedünk, vannak, amiknek létezésében biztosak vagyunk.

De vajon, ami biztos, tényleg biztos?
Mi az a minimum, aminek lennie kell?

Mi az egyetlen dolog, amiben teljesen biztos lehetsz?

4 beszólás:

mzsolt írta...

Passz?!

Névtelen írta...

Mondjuk az bitzos, hogy itt vagyok, te meg valahol egy másik helyen, néhány órával ezelőtt (ilyen lökött kérdéseket egy számítógép nem tud magától generálni).

Azt is biztosra tudom, hogy most este van és délután esett az eső. Meg még egy csomó ilyen. Van ami ebből közelebbről érint, van ami tőlem függetlenül van. akár akarom, akár nem.
Van amit nem tdok, de elhiszem. Pl hogy a felhő fölött süt a nap. Repülőről láttam is.
Úgy nem lehet élni, ha mindent bizonytalannak tekintünk. Legalábbis egy ilyen alapállás alkalmatlanná tesz a hétköznapok lebonyolítására - kipróbáltam, csőd. (3 kisgyerekkel, özvegyen)
Persze vicces dolog filozofálgatni ilyeneken, ha amúgy minden rendben van :-)

csikiati írta...

Őszintén szólva, nem a filozófágatás kedvéért írtam.
Nem is viccből.
Ami igazából motivált a kérdés feltevésében (teljes tisztelettel az előző bejegyzésekre nézve), nem a bizonytalanságok keresése, mert az -egyetértek- csőd, hanem az egy biztos dolog, ami, ha minden egyéb össze is omlik, az biztosan megmarad.
Ez fontos lehet olyankor, amikor a sok bizonytalanság már erősen szorongatni kezd, és motiválni tud a továbblépésben.

Engedtessék meg, hogy megosszak egy személyes élményt.

Pár évvel ezelőtt volt egy súlyos autóbalesetem. Hogy hogyan tudtam megúszni egy karcolás nélkül, azt csak a Jóisten tudja. Én nem. Azóta sem. Körülbelül két hónapon át abban a dilemmában voltam, hogy nem tudtam biztosra, hogy túléltem-e az esetet, vagy valójában meghaltam, és ami következett, az már a túlvilág. Ilyen esetekben, tudom, az ember megszűnik azon gondolkozni, hogy elméletileg milyen túlvilág(ok)nak kellene lennie, de mivel elég sok valószínűtlen dolog történt velem, méghozzá sorozatban, a mérleg nyelve sehogysem akart semmilyen irányba se billenni.

Teljes bizonytalanságban voltam, mert bizonyos körülmények úgy alakultak. Nem én akartam ezeken gondolkozni, az élet hozta úgy.

Végül egyszer, épp egy vonaton ültem, hazafelé tartottam, arra gondoltam, hogy: egye fene! Nem lehetek biztos bizonyos dolgokban. De valamiben biztosnak kell lennem! Mi az a biztos pont?

Ott és akkor arra jutottam, hogy immár mindegy, hogy körülöttem a világ milyen, világ vagy túlvilág, az egyetlen biztos tény, hogy ebből kell kihozzak valamit! Innen kell kiindulnom és ebben a világban (akármilyen is legyen) kell megkeresnem a boldogságomat.

És ez volt az, ami megváltoztatta az életemet. A bizonytalanság csak arra jó, hogy keresővé teszi az embert. Ezzel nem akarom azt állítani, hogy aki biztos valamiben, adja fel és legyen nihilista.

Ennek fontos szerepe volt az életemben ott és akkor.
Talán van olyan ember, akinek épp erre a kérdésre van szüksége. Nem vonhatom meg tőlük.

Az utam természetesen nem állt meg ottan, ez csak a kezdet volt. Van, akinek így indul, van, akinek máshogy. Mindenki egyedi.

Ami a fenti élményt illeti, az így megszerzett tapasztalat rengeteget segített szüleim halálának feldolgozásában. Még egy ok arra, hogy megpróbáljam, hátha van ott kint valaki, akinek segíthet.

Nekem akkor került egy válasz, egy más embernek lehet, hogy más válasz kerül.

Ezért raktam fel csak a kérdést, és elnézést, ha valakit ezzel megbántottam.

(azt hiszem, ebből új bejegyzés lesz, mert mást is érdekelhet)

Névtelen írta...

:-))
Nem bántottál meg, csak úgy tűnik, ugyanazt a választ találtad meg, amit én is - kérdés nélkül.
"Innen kell kiindulnom és ebben a világban (akármilyen is legyen) kell megkeresnem a boldogságomat."
- erre mondtam, hogy vannak tények, amiket tényként kell elfogadnom, mert a valóság része.

Tegyél ám csak fel még ilyen lökött kérdéseket - nekem pl. jót tesz. :-)
Jelen esetben megeőrsíett: reggel felkelek, teszem a dolgomat amíg este újra le nem lehet feküdni - és jól van ez így, nagyon jól, ez a legtöbb, amit tehetek.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger