Csodavarrás 3. - Várakozás az örökkévalóságig

Előzmények:
...no meg egy rövid ízesítő:



(folytatás)

Eddig gondolom tiszta, hogy amennyiben a vallást összekeverjük a megmagyarázhatatlannal, csak magunkból csinálunk hülyét. Nos, akkor lépjünk tovább.

Azzal a kijelentéssel szintúgy problémám van, hogy a vallás a dolgok miértjével foglalkozna. Mi a célja ennek, mi a célja annak, amannak? Itt két lehetősége van, vagy kijelenti, hogy „misztérium”, ez esetben sok kárt nem tett a témában, vagy pedig kijelenti, hogy „azért, hogy ez meg ez a végső állapot létrejöhessen”. Az ilyen „végső állapotokkal” csupán az a probléma, hogy eddig még senki sem látott ilyen izét. Emberek százmilliói szenvednek, mert ez „garantálja” egy örökkévalóságig tartó boldogság – mint végső állapot eljövetelét. Többezren végeznek a jelenben öngyilkos merényletet, mert azzal „garantálják”, hogy megkapjanak 70 szűzet, mint „megérdemelt, végső állapotot”. Egy FVX fiktív vallás tagjait egy örökkévalóságig tartó „VÁ” végső állapot reményében rá lehet venni, hogy ugyanazt az állapotot a jelenben nélkülözzék, sőt, ezt boldogan tegyék. Ez egyszerű pszichológiai jelenség, ennek nem kell igaznak vagy hamisnak lennie ahhoz hogy működjön vagy ne működjön. Akkor is működik, ha esetleg igaz, s akkor is, ha nem. Éppen ezért válik be már sokezer éve. Most kockáztasson az ember? Mert mi van, ha mégis igaz?

Van aki ostorral hajt, s van aki mézesmadzaggal vonz.

Ezzel csak az a probléma, ami a Pascal fogadásával: ha van isten s hiszek benne, akkor az nekem jó, de ha nem hiszek benne, nekem rossz. Ha nincs isten, akkor mindegy, hogy hiszek benne vagy nem. Tehát nekem az a legjobb fogadás, ha még az isten nemléte esetén is a létezésére teszem minden pénzem. No de ez bajos, mert Pascal nem vette figyelembe, hogy többezer lehetséges isten van, tehát nem lehet ilyen egyszerűen kibújni a gondolkodás terhe alól. Ugyanígy többezer lehetséges „végső kimenetel”, „végső állapot” van. Egy vallás sem fog fennmaradni, amennyiben létezésének értelme egy végső cél szolgálata a jelen mellőzésével. Vagyis fennmaradhat, mert emberhátteret mindenféle ideológiára lehet találni, de koherens sosem lesz. Éppen ezért drasztikus létszámcsökkenések várhatóak, amelynek folyamata már érezhető. Ez nem filozófiai álláspont, ez a multikulturalitásból és mindenféle információ elérhetőségéből fakadó logikai következmény és tény.
(folyt. köv)

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger