King's Speech

Ez a film kb 12 Oscar-jelölést kapott, meg is tudom érteni miért. Colin Firth nagyon jól játssza a királyt, akinek előbb önmagával kell megküzdenie, hogy később kézbe vehesse a Birodalmat. Geoffrey Rush kész felüdülés és gyógyító kontrasztként jelenik meg a merev, hivatalos, görcsös protokollal szemben, Helena Bonham Carterről pedig nem kell mondanom semmit, ő egyszerűen elbűvölő, mint mindig. Neki az Oscar alapból járna szerintem. "Benne van HBC? Írja fel az Oscarra Mucikám. Majd később megnézzük, amikor túl vagyunk a pörgésen"

A leendő VI György király (CF) beszédhibás. Dadog, máshogy fogalmazva. Felesége, Erzsébet (HBC) felkeres egy beszédterapeutát (GR), aki nem a tünetet akarja kezelni, hanem az embert, ezért meg is barátkoznak a királlyal. Bla bla bla, itt zajlik a film lényegi része, amit látni kell, oszt a vége felé a királynak adnia kell egy olyan King's Speechet, amilyent manapság a királynő ad és Queen's Speechnek neveznek, amint egyszer írtam is róla a munkamegosztás ürügyén. Egyébként II Erzsébet VI György lánya. A filmben egész kicsi. No nem annyira, de észlelhetően.

Namármost úgy halfway through dö film ellátogattam a hőn szeretett Wikinkhez, hogy vajon mit szól ő mindehhez. Hát, lássunk csodát, ott volt minden feketén fehéren. Mármint történelmi adatok, s miegymás. A film megnézése előtt érdemes belenézni. Nem muszáj, de nem árt.

Miért kedvelem és támogatom e film megoszkárosodását?
-végre nem azon múlna a díj, hogy melyik színész hány hektoliter könnyet hullatott
-nem is azon, hogy hány nézőt siratott meg
-azon sem, hogy milyen hősi tettet hajtottak végre benne valaki egész konkrét, ma is létező ellenség ellen
-továbbá azon sem, hogy mennyire zsidópárti vagy zsidóellenes
-és végsőképp: it bloody well deserves it!

0 beszólás:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger